Kijkt u ook zo uit naar de zomervakantie? Misschien heeft u wel plannen om in uw vakantieland een scooter of fiets te huren. Op pad gaan met een tweewieler zorgt voor ultieme vrijheid en flexibiliteit. U kunt gaan en staan waar u wilt, zonder de hoge kosten van een huurauto of het gedoe van lokaal openbaar vervoer.

U bent zeker niet de enige, want het huren van een scooter, brommer of fiets op vakantie wordt steeds populairder onder Nederlanders. Vooral in het zuiden van Europa en in Azië gaan we massaal de weg op. Dat leidt echter ook tot steeds meer valpartijen, berichtte alarmcentrale Eurocross pas geleden. Veel vakantiegangers zijn niet opgewassen tegen het chaotische verkeer, de steile hellingen, de grindwegen en de gaten in het slechte wegdek. Op de fiets maken we in het buitenland de meeste valpartijen: in bijna 80 procent van de gevallen gaat een fietser onderuit. Het zijn vooral 40-plussers die betrokken zijn bij een ongeval met een fiets. Bij ongelukken met een huurscooter zijn vooral jongeren betrokken.

Met een reisverzekering bent u in principe verzekerd tegen de kosten van een ziekenhuisopname of repatriëring na een smak op het buitenlandse wegdek. Maar in bepaalde omstandigheden keren verzekeraars niets uit. Dan heeft u bijvoorbeeld de lokale regels overtreden.  Zo is in veel landen een motorrijbewijs verplicht voor het huren van een zware scooter. Als u ten val komt zonder motorrijbewijs, moet u de kosten van de medische behandeling en eventuele repatriëring mogelijk zelf ophoesten. In extreme gevallen lopen die kosten op tot tienduizenden euro’s.

Lees de kleine lettertjes van de reisverzekering en raadpleeg de lokale regels voordat u met een fiets of scooter het avontuur aangaat. Wilt u meer weten over reisverzekeringen? Bij Kuijs Reinder Kakes Verzekeren vertellen we graag welke reisverzekering het beste bij u past.