Nieuws

Zzp’ers, flexwerkers en starters krijgen makkelijker een hypotheek

Voor zzp’ers, starters, flexwerkers en freelancers was het tot voor kort erg moeilijk om een huis te kopen. Voor een hypotheek moeten ze kunnen aantonen over een stabiel en bestendig inkomen te beschikken. Dat is lastig als je net bent begonnen of de ene maand veel meer verdient dan de andere maand.

Een hypotheek leek vooral in het bereik te liggen voor werkenden met een vast contract, maar dat gaat nu veranderen. Dit najaar begint een experiment met negen kredietverstrekkers waardoor flexkrachten en zzp’ers makkelijker een hypotheek moeten kunnen krijgen. Daarvoor is de ‘Arbeidsmarktscan’ in het leven geroepen. Die scan kijkt onder meer naar de sector waarin de zelfstandige werkzaam is, zijn opleiding, zijn woonplaats en wat hij in de toekomst zou kunnen verdienen. Met deze scan kan de stabiliteit van het inkomen beter in beeld worden gebracht. Nu kijken hypotheekverstrekkers doorgaans naar het gemiddelde inkomen over de afgelopen 3 jaar.

De proef geldt voor een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die de financiële risico’s van een koopwoning beperkt. Met de NHG heeft iemand zekerheid dat de hypotheek wordt terugbetaald in bepaalde situaties, zoals bij werkloosheid, een echtscheiding of arbeidsongeschiktheid. De maximale hypotheek met NHG is dit jaar € 290.000. In 2020 wordt dat verhoogd naar € 310.000. Heeft u een flexibel inkomen en overweegt u een huis te kopen? Voor advies over uw financiële situatie kunt u altijd aankloppen bij Kuijs Reinder Kakes Verzekeren.

Noord-Holland is de meest brandveilige provincie

Met een brand loopt u in de provincie Noord-Holland het minste risico. Dat blijkt althans uit cijfers die het Verbond van Verzekeraars onlangs naar buiten heeft gebracht. Daaruit blijkt dat vorig jaar in ‘onze’ provincie de minste brandclaims zijn ingediend.

Verzekeraars ontvingen uit Noord-Holland 7 brandclaims per 1000 huishoudens. In de provincie Limburg kwamen branden daarentegen het meeste voor. Daar werden 14 claims ingediend per 1000 huishoudens. De meeste brandschade is trouwens van kleine aard en kunnen verzekeraars zelf met de klant oplossen. Dan gaat het bijvoorbeeld om elektrische apparaten die zijn doorgebrand of vlam hebben gevat. In een klein aantal gevallen is er sprake van een woningbrand waarbij de hulp van de brandweer nodig is.

In heel Nederland zijn in 2018 minder brandclaims ingediend. Er werd in totaal 80.582 keer een beroep gedaan op de verzekering na brandschade. In 2017 was dat aantal nog 90.607. Er zijn wel zorgen over de toename van het aantal branden dat is ontstaan door accu’s en batterijen. Boosdoener zijn de zogeheten lithium-ionbatterijen. In dit type batterij zit veel meer energie dan in een standaard AA-batterij. Ze zitten in elektrische fietsen, speelgoed, smartphones en tablets. Het is raadzaam alleen de originele oplader te gebruiken en de stekker eruit te trekken als de batterij of de accu vol is.

U kunt zich op twee manieren tegen brand verzekeren. Als eigenaar van een woonhuis sluit u daarvoor een opstalverzekering af. Om uw huisraad vergoed te krijgen bij een brand, is een inboedelverzekering noodzakelijk. Bij Kuijs Reinder Kakes Verzekeren geven we u graag onafhankelijk advies over de beste verzekering.

Goedkoper uit met uw zorgverzekering in 2020

Zet het alvast op uw to do-lijstje: kijken naar de zorgverzekering voor 2020! Tegen het einde van het jaar maken de zorgverzekeraars namelijk de premies bekend voor het nieuwe jaar. Dat is wellicht een mooie gelegenheid om over te stappen naar een andere verzekering. Daarmee kunt u soms honderden euro’s per jaar besparen.

Uiterlijk op 12 november moeten alle Nederlandse zorgverzekeraars de nieuwe premie bekend hebben gemaakt. Daarna heeft u ruim anderhalve maand bedenktijd. Tot en met 31 december 2019 heeft u de gelegenheid uw huidige verzekering op te zeggen en verder te gaan met een andere verzekeraar. Het staat al vast dat we gemiddeld genomen meer gaan betalen aan zorgpremies. Het kabinet schat dat de jaarpremie volgend jaar zo’n € 37 omhoog gaat, dat maandelijks neerkomt op € 3. Uiteindelijk bepalen de verzekeraars de premie helemaal zelf. De eerste verzekeraars hebben al een premiestijging bekendgemaakt die hoger ligt dan de schatting van de regering. Het verplichte eigen risico blijft volgend jaar gelijk, op € 385.

Overigens gaat in 2020 ook de korting op de collectieve zorgverzekering omlaag, van 10 procent naar maximaal 5 procent. Dit kan een collectieve zorgverzekering minder aantrekkelijk maken. Zo’n verzekering wordt aangeboden via de werkgever, maar misschien bent u met een individuele polis wel veel beter en goedkoper uit. Ook dit kan een goede reden zijn om uw zorgverzekering onder de loep te nemen en over te stappen. We kunnen ons voorstellen dat u veel vragen heeft over het zorgpakket en de gewenste vergoedingen. Neem vooral contact op met Kuijs Reinder Kakes Verzekeren. Wij gaan graag met u op zoek naar een betaalbare zorgverzekering die het beste bij u past.