Voor ondernemers is brandschade een van de grootste risico’s. Een brand kan funest zijn voor de bedrijfsvoering, vooral als de productie stil komt te liggen en voorraden verloren gaan. Het duurt dan weer enige tijd voordat alles operationeel is en de voorraden zijn aangevuld.

De helft van de getroffen bedrijven gaat dan ook binnen twee jaar failliet. Toch onderschatten veel ondernemers de impact van een brand, en neemt het aantal meldingen van brandschade toe. U kunt er zelf echter veel aan doen om de risico’s te beperken. Kuijs Reinder Kakes geeft u hierbij 10 tips om brandschade te voorkomen:

  1. Installeer brandmelders op alle plekken in uw bedrijf. Een brandmeldinstallatie signaleert vroegtijdig een brand en kan erger voorkomen. Laat de brandmeldinstallatie ook regelmatig controleren, bijvoorbeeld door de brandweer.
  2. Gebruik onbrandbare isolatie- en bouwmaterialen. Isolatiemateriaal zorgt voor veel rookontwikkeling, dat schade kan toebrengen aan het pand en de inventaris.
  3. Brandblussers zijn wettelijk verplicht in bedrijfsruimtes. Maar zorg er ook voor dat ze op een herkenbare plaats staan, dat mensen er makkelijk bij kunnen en dat ze regelmatig worden gecontroleerd.
  4. Laat uw elektrische installaties, apparaten, batterijen, accu’s en stopcontacten keuren. Slecht functionerende elektra kunnen leiden tot kortsluiting en brand.
  5. Geef uw personeel duidelijke instructies. Menselijk handelen is nog steeds de grootste oorzaak van een bedrijfsbrand. Medewerkers kunnen machines verkeerd bedienen, onzorgvuldig omgaan met brandstoffen of roken op de werkplek.
  6. Zorg voor een veilige opslag van uw bedrijfsafval. Sluit afvalcontainers goed af, gebruik vlamdovende afvalbakken en plaats ze op enige afstand van uw bedrijfspand.
  7. Plaats houten pallets en brandbare materialen en stoffen ook op enige afstand van uw bedrijfspand. Hou indringers tegen door het plaatsen van een hoog hek.
  8. Installeer sprinklerinstallaties. Een sprinkler komt direct in actie bij een beginnende brand en beperkt de brandschade.
  9. Laat een bedrijfspand niet leeg staan, maar zorg voor tijdelijke verhuur. Leegstaande panden vormen een groter risico voor brandstichting.
  10. Zorg voor een goede brandverzekering waarop u kunt terugvallen bij een brand. Bij Kuijs Reinder Kakes Verzekeren geven we u graag meer informatie over de verzekering die het beste past bij uw onderneming.