Met het begin van de zomervakantie staan alle seinen op groen voor onze caravans. Massaal trekken we naar het zuiden met ons ‘vakantiehuis op wielen’. Maar hoe zit het met de verzekering als u met een caravan op stap gaat?

Zolang de caravan aan uw auto vastzit, is er niet zoveel aan de hand. In dat geval valt uw caravan automatisch onder de verplichte WA-verzekering van uw auto. Dan is de schade gedekt die u met uw caravan aan anderen toebrengt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als u achteruit rijdt en met uw caravan een andere auto aantikt. Zo’n ongelukje kan wel ten koste gaan van het aantal schadevrije jaren en de no-claimkorting van uw autoverzekering. Ook moet de caravan getrokken worden door een auto met een Nederlands kenteken. Als uw auto in het buitenland pech krijgt en u krijgt een leenauto met een buitenlands kenteken, dan valt de caravan niet onder de WA-verzekering.

Als de caravan is losgekoppeld van uw auto, dan is schade aan anderen is de meeste gevallen gedekt via een aansprakelijkheidsverzekering. Zo kan het gebeuren dat de caravan niet goed vaststaat en gaat rijden, waardoor de voortent van een andere caravan wordt geraakt. Bij beide verzekeringen is de schade aan uw caravan zelf echter niet gedekt. Daarvoor is een aparte caravanverzekering nodig. Hiermee is schade gedekt aan de caravan bij brand, ontploffing, storm, diefstal en inbraak. Ook de voortent, de luifel en de inventaris zijn dan verzekerd. Verder vallen zaken als het bergen, opruimen en transporteren van de caravan naar Nederland onder deze verzekering. De bagage in de caravan is overigens niet gedekt.

Er zijn vele verschillende soorten caravanverzekeringen, waardoor het raadzaam is om de premies en voorwaarden te vergelijken. Kuijs Reinder Kakes Verzekeren heeft alle expertise in huis voor het afsluiten van een caravanverzekering en geeft u graag advies.