De scooter of bromfiets wordt steeds populairder, en dat is niet zo gek met de groeiende verkeersdrukte. U bent sneller op uw werk en legt gemakkelijk grote afstanden af. Maar ook onder het dievengilde zijn scooters steeds geliefder.

In het eerste halfjaar van 2019 zijn er fors meer scooters en bromfietsen gestolen, zo maakte het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit onlangs bekend. In zes maanden tijd verdwenen er 6478 exemplaren. Dat is bijna 13 procent meer vergeleken met een jaar eerder. Veruit de meeste scooters en brommers worden gestolen in Amsterdam. In Rotterdam vond in het eerste halfjaar de grootste stijging plaats van het aantal diefstallen.

Het is flink balen als een dief er met uw scooter vandoor gaat. U kunt gelukkig wel een aantal maatregelen nemen. KRK Verzekeren geeft u 5 tips om zich te weren tegen scooterroof:

  • Sluit een WA beperkt casco of allrisk verzekering af voor uw scooter of bromfiets. Een WA-verzekering is altijd verplicht na de aanschaf van een scooter. Bij een ongeval zijn zo de materiële schade en letsel aan een ander gedekt. Met een allriskverzekering bent u ook gedekt tegen diefstal van uw brommer.
  • Investeer in een goed slot. Voor een allriskverzekering is een slot vereist met een zogeheten ART-keurmerk. Het keurmerk is onderverdeeld in sterren, van 1 tot 5. Hoe meer sterren, hoe beter het slot. Bij een WA beperkt casco of all-risk dekking is een Art 3 slot verplicht, anders is er geen dekking.
  • Zet uw scooter altijd ergens aan vast, zoals een fietsenrek, een hek of een lantaarnpaal. Dit maakt het voor dieven extra lastig om er met uw scooter of bromfiets vandoor te gaan.
  • Installeer een GPS-tracker, zodat een gestolen scooter makkelijk te traceren is. Dit is een klein apparaatje dat u bijvoorbeeld in het accucompartiment kunt plaatsen. Door een verbinding met de accu hoeft de GPS-tracker nooit opgeladen te worden.
  • Maak het kenteken vast met popnagels. Dieven hebben het namelijk ook op de gele of blauwe kentekenplaatjes gemunt. Ze gebruiken het kenteken voor criminele activiteiten. Ze kunnen er bijvoorbeeld mee gaan tanken bij een benzinestation en doorrijden zonder te betalen.