Weet u hoe ver de zorgplicht reikt voor uw werknemers? Die houdt niet op bij de werkvloer. Ook voor medewerkers die thuis werken geldt een zorgplicht voor de werkgever. Liefst 53 procent van de ondernemers weet dat niet, zo blijkt uit een recent onderzoek in het midden- en kleinbedrijf.*

Veel werkgevers zijn niet op de hoogte van hun wettelijke zorgplicht in het geval van schade bij een ongeval met werknemers. Dat geldt bijvoorbeeld voor werknemers die thuis achter de computer werkzaamheden verrichten, maar ook voor degenen die naar hun werk fietsen, een klant bezoeken of voor hun werk reizen. Slechts de helft van de ondernemers is ervan op de hoogte dat tijdelijke medewerkers, zoals stagiaires en uitzendkrachten, onder de zorgplicht van de werkgever vallen. Toch geeft zo’n 48 procent aan dat ze regelmatig tijdelijk personeel inhuurt. Tijdens een bedrijfsuitje karten of lasergamen? Dan geldt eveneens een zorgplicht.

Werkgevers zijn in de meeste gevallen verantwoordelijk voor de financiële gevolgen bij een bedrijfsongeval, zelfs als ze er alles aan gedaan hebben om een veilige werkomgeving te creëren. Veel ondernemers denken dat hun bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering de schade dekt, maar dat is niet altijd zo. Om u in te dekken tegen schade die een medewerker oploopt tijdens zijn werk, is vaak een aanvullende verzekering nodig. Heeft u vragen over de aansprakelijkheidsverzekering voor uw bedrijf? Kuijs Reinder Kakes Verzekeren gaat graag met u om de tafel zitten.

* Onderzoek van Ipsos en Centraal Beheer onder mkb-ondernemers.